Sport

Sportfoto – körigt och galet kul

Har du inte provat är det hög tid. Sportfoto är galet roligt, men också svårt och galet stressigt. De flesta kan idag ta en skarp sportbild, men att jobba som bildjournalist handlar om mer än så. 

Du behöver ha koll, gjort din research och tänka helhet när du jobbar. Lyckas du fånga det avgörande målet? Har du bra bild på spelaren som stack ut i matchen? Klubbens nya tränare? Spelaren som blev utvisad? Känslobild på spelaren som blev långtidsskadad? Bråket som domaren inte såg? Bengalen som gjorde att matchen blev uppskjuten? Ja, du fattar. En skarp bild räcker liksom inte. 

Bilderna har en ofta en kort livslängd och behöver förmedlas snabbt till beställaren. Ofta tankar jag över bilder direkt från sidlinjen och jobbar du för en bildbyrå kan du ha kravet att publicera en bild redan efter några minuter in i matchen. Sportfoto ställer också rejäla krav på utrustningen och efter några matcher, oavsett sport, kommer du behöva rehab för knä, rygg och axlar. Tunga objektiv och flera kamerahus lämnar spår på kroppen. Men känslan när du tar den där avgörande bilden, lyckas förmedla en historia, fånga känslan – det är värt allt slit.